"וְיָשַׁב בָּהּ עַד מוֹת הַכֹּהֵן הַגָּדֹל"
למה תלה ישיבת הרוצח בעיר המקלט עד מות הכהן הגדול?
מה עונים לשאלה זו המפרשים המובאים בגיליון תש"ג ומה ההבדל בין גישותיהם?
התוכל להציע הסבר אחר?

"וְיָשַׁב בָּהּ עַד מוֹת הַכֹּהֵן הַגָּדֹל"
למה תלה ישיבת הרוצח בעיר המקלט עד מות הכהן הגדול?
מה עונים לשאלה זו המפרשים המובאים בגיליון תש"ג ומה ההבדל בין גישותיהם?
התוכל להציע הסבר אחר?
נראה לי שהמפרשים המובאים בגיליון מטפלים בשאלה הזאת מנקודות מבט שונות:
א. למה בכלל קושרים את מועד השחרור של כל הרוצחים בשגגה לאותו תאריך ואין קובעים פרק זמן קבוע לשהייה בעיר המקלט? (ספורנו)
ב. הקשר בין הרוצח בשגגה ובין הכהן הגדול מבחינה רעיונית - שהכהן הגדול הוא השופט הראשי, כי עליו היה להתפלל שלא תארע תקלה כזאת והוא המקרב את שכינה לישראל לעומת הרוצח המרחיק אותה.
ג. הקשר בין הרוצח הבין הכהן הגדול מבחינה מעשית - הכהן הגדול הוא הממונה על ערי המקלט.
ד. הקשר בין מות הכהן הגדול ובין פיוס גואל הדם והנחת דעתו - מות הכהן הגדול הוא אירוע שעושה רושם בעם, והוא יתן לגואל הדם חומר למחשבה על מהות האדם וכו' ויפיס את דעתו, וכן הכהן הגדול הוא המכפר על העם ביום הכיפורים, קל וחומר שמותו משמש לכפרה.
נראה שלא כל התשובות מניחות את הדעת באותה מידה. יתכן שעיון בשאלה של מהותן וערכן של ערי המקלט ושל משמעות הבריחה אליהן יביא למחשבות נוספות על הקשר לכהן הגדול.
שולה
הכהן הגדול מייצג את הכפרה המוחלטת, הוא זה שנכנס ביום הכיפורים לקודש הקודשים בכדי לכפר על העם כולו. ממילא, ברגע שהוא נפטר מתחיל מחזור כפרה חדש, גלגול חדש של נקיון לאומי. לא יהיה זה הוגן כלפי הכהן הגדול להעמיס עליו חטאים לאומיים ואישיים מהקדנציה של קודמו, מגיעה לו הזדמנות לגיליון ציונים נקי. ולכן מוענקת מעין "חנינה כללית" במסגרתה משוחררים כל הרוצחים בשגגה.
קיצורו של דבר: הרוצח זוכה לשוב לעיר הולדתו בזכות הצורך לתת לכהן הגדול החדש הזדמנות להתחיל מנקודת האפס !
בתגובה לקובע עת:
נראה לי מקורי ביותר להסתכל על השאלה לא מצידו של הרוצח בשגגה שברח לעיר המקלט ואמור להשתחרר אלא מבחינתו של הכהן הגדול החדש. יישר כוח.
שולה
בתגובה לקובע עת
האמת שאת תשובתך רציתי לכתוב במילים שלי
והיא השאלה ששאלתי את עצמי הרבה זמן ולא נחה דעתי עד אשר כאילו מן השמים ירדה תשובה זו.
וההוכחה היא ששוגג קרוב למזיד שיותר חמור משוגג רגיל אינו גולה
אלא ששוגג אמיתי שגולה מתכפר במיתת הצדיק שהוא הכהן הגדול
ישר כוח