הקדמונים כולם התקשו בפרשת נביא השקר שנראה כאילו ירמיהו י"ח סותר אותה.
מהי הסתירה, וכיצד ניתן ליישבה על פי הרמב"ן ויקרא י' ג', ד"ה הוא הדבר אשר דבר ה'?

הקדמונים כולם התקשו בפרשת נביא השקר שנראה כאילו ירמיהו י"ח סותר אותה.
מהי הסתירה, וכיצד ניתן ליישבה על פי הרמב"ן ויקרא י' ג', ד"ה הוא הדבר אשר דבר ה'?
תשובת הקב"ה לשאלת בנ"י בדבר נביא השקר פשוטה לכאורה. אם נבואת הנביא לא תתגשם הרי שהוא נביא שקר.
לעומת זאת מדברי ד' לירמיהו עולה שאין ודאות מוחלטת בהתגשמות הנבואה והדבר תלוי מאד בהתנהגות העם / הקבוצה עליהם נאמרה הנבואה. יוצא אפוא שאין קשר ישיר וחד משמעי בין התגשמות או אי התגשמות הנבואה לבין הגדרת הנביא כנביא שקר.
הרמב"ן מפרש שעצם השמוש במלה "דבר" (שנעשה רבות בשני הענינים) איננו בהכרח הפרוש הפשטני של המלה. מבחינת הקב"ה השמוש במלה זו כולל גם אופני חשיבה של הקב"ה ומן הסתם עוד בטרם הועברו אל הנביא. כנראה שהנבואה שתמסר בפועל לא תשתנה.
כך אני מניח מוסרת הסתירה הנ"ל, למרות שבענין יונה והעיר נינוה הנבואה שונתה בגין החזרה בתשובה , למרות שכבר נאמרה
בנימין
השאלה השבועית עוסקת בסתירה בין פרשתנו ובין הכתוב בירמיהו. התשובה לזה ניתנת על ידי בנימין, ואולי יתכנו תשובות נוספות. אולם נראה לי שהשאלה הזאת נוגעת במספר שאלות עקרוניות חשובות:
הגיליונות מטפלים בשאלות אלה ובאחרות הנוגעות בהן במספר מקומות (חיפשתי לפי נביא שקר, ועוד).
אני מנסה כאן לטפל רק בשאלה ג הנ"ל, וגם זה תופס הרבה מקום:
לגבי השאלה איך בכלל יתכן שנביא שקר יביא אותות שיתקיימו מצאתי שגיליון ראה תשח עוסק בכך, כלשונו של אברבנאל: אם הוא נביא שקר - איך יצאו מופתיו לפועל?
בגיליון ראה תשח מובאות דעות שונות בעניין מופתיו של נביא השקר:
למרות שיש כאן מקורות רבים - נראה לי שאפשר לראות כאן בעיקרו של דבר 2-3 כיווני מחשבה לתשובה:
שולה