שאלתה של שולה מירושלים:
כאשר הגר בהריון, ושרה מענה אותה, והיא בורחת - מתגלה אליה מלאך ה' ובין השאר נאמר לה: "הנך הרה ויולדת בן...". רש"י אומר על כך: "כשתשובי תהרי כמו הנך הרה דאשת מנוח".
והשאלה היא כפולה: א. הרי הגר כבר בהריון, אז איך רש"י אומר שהמלאך אומר לה שהיא תהרה כשתשוב?
ב. למה רש"י נאלץ לקחת פירוש כזה כאשר אפשר לפרש פשוט ש"הנך הרה" הוא לשון הווה ולא לשון עתיד?
האם מישהו יכול להמציא תשובות לשאלות אלה?
תודה.
שולה

תשובה לשולה
רש"י מפרש בפסוק ה שהגר הפילה את עוברה
להלן רש"י:
רש"י על בראשית פרק טז פסוק ה:
(ה) חמסי עליך - חמס העשוי לי עליך אני מטיל העונש כשהתפללת להקב"ה מה תתן לי ואנכי הולך ערירי לא התפללת אלא עליך והיה לך להתפלל על שנינו והייתי אני נפקדת עמך ועוד דבריך אתה חומס ממני שאתה שומע בזיוני ושותק (ב"ר.
אנכי נתתי שפחתי וגו' ביני וביניך - כל בינך שבמקרא חסר וזה מלא קרי ביה וביניך (ר"ל נוכח לנקבה) שהכניסה עין הרע בעיבורה של הגר והפילה עוברה הוא שהמלאך אומר להגר הנך הרה והלא כבר הרתה והוא מבשר לה שתהר אלא מלמד שהפילה הריון הראשון.
בנימין
שולה שלום,
שאלתך הדירה שינה מעיני והעסיקה את בני ביתי במהלך כל השבת. ולאחר שהפכנו בה נדמה לי שהצלחנו להבין מדוע רש"י מסבך את הסיפור ומפרש שהמלאך מבשר להגר על הריון אחר, לא זה שהיא בעיצומו כעת.
ובכן, הקושי שהביא את רש"י לפרש כך הוא המילים "הינך הרה" שנראות מיותרות לכאורה, שהרי הגר יודעת שנתעברה ולא נזקקה לבשורת המלאך לשם כך. מכאן הסיק רש"י שהבשורה עוסקת בהריון אחר וכראיה לדבריו הביא את הבשורה שניתנה לאשת מנוח שבה ניסוח זהה מבשר על הריון עתידי.
מה דעתך?
לקובע עת שלום,
תודה. זה רעיון יפה, שמסביר מבחינה פרשנית למה רש"י מסבך את הסיפור ואומר שהמלאך מדבר על הריון אחר.
אבל נשארת הבעיה - הגר עכשיו בהריון. מה יוולד מהריון זה?
או שמא מרוב העינויים שהיא עברה נגרמה לה הפלה? ואולי היא סתם הפילה, אבל לא זכור לי שנזכרת הפלה באיזה שהוא מקום, גם לא אצל אשה אחרת. בכל אופן זה קצת מרחיק לכת לומר זאת. ואם בכל זאת נאמר זאת - הרי המלאך שולח אותה לשוב אל שרה ולהתענות תחת ידה. אז מה יקרה הלאה?
ואולי התשובה תהיה שהמלאך מבטיח לה שלא תהיה עוד הפלה.. אולי.
מה דעתך?
שולה