אברבנאל, מקשה:
מה ראה מסדר הפרשיות לעשות התחלת הסדר הזה במכת הארבה, כי הנה המקום הזה אינו התחלת המכות. (וגם לפי הסימנים שנתן בהם ר' יהודה בהגדת פסח "באח"ב" - התחלתו במכת הברד, ומה אם כן התחלת הסדר הזה במכת הארבה?)
נסה לענות לקושיתו ולמצוא את הקו החדש המתחיל במכת הארבה, המבדיל בין המכות האחרונות לקודמות!
מתוך גיליון תשי"א

אכן צריך היה לחתוך איפשהוא, אולם מכת הארבה כבר סמוכה למדי ליציאת מצרים. והן כולן קשורות למכה האחרונה. כבר במכת הארבה בפרשת בא נאמר שהארץ חשכה. החושך הוא הסימן למוות. מכת חושך כמובן כבר קרובה יותר למוות והמוות מגיע במכת בכורות. קשה לחשוב על כך אולם בכל תשעת המכות הראשונות האבדות בנפש היו מזעריות אם בכלל! נושא זה של החושך המסמל את המוות קושר בין כל המכות בפרשת בא.
על דרך הסוד ניתן להשיב שהגימטריה של פרשת "בא" היא 3, ולכן נזכרות בה שלוש מכות: ארבה, חושך, בכורות.
דור
לדעתי הקושיה אינה קושיה בכלל. מכיוון שיש עשר מכות, ועניינן פרוס על מספר פרקים רב - מוכרחים לחלק את העניין לכמה פרשות. מי אמר שהתחלת פרשה צריכה לסמן מדרגה כלשהי במכות? ומי אמר שהסימנים של המכות בהגדה (דצ"ך עד"ש באח"ב) צריכים לומר לנו איך לחלק את פרשות השבוע?
שבוע טוב.
בנימין
אם אני לא טועה, בבית הספר העממי למדנו שזה קשור לשאלה מי עשה את המכה, משה או אהרן?
רבקה
לרבקה,
זה נכון שאת המכות הראשונות עשה אהרן, אבל כבר את מכת שחין עשה משה ("ויזרוק אותו (את הפיח) משה השמיימה ויהי שחין...).
מכיוון שהשאלה היא של אברבנאל - בדקתי אצלו, והוא נותן שתי תשובות:
1. ממכה זו ואילך פרעה ועבדיו מתחילים לחשוש מן המכה לפני שהיא מגיעה, ולא רק אחרי שהיא באה. כדאי להוסיף בעניין זה שכבר במכה האחרונה בפרשת וארא, מכת ברד, כבר היו חלק מעבדי פרעה שנענו לאזהרת המכה והניסו את עבדיהם ואת בקרם לבתים ואילו חלק לא שם ליבו אל דבר ה' (פרק ט, כ - כא), אבל ממכת ארבה והלאה כולם כבר לוקחים את התראת המכה ברצינות.
2. סיבה יותר חיצונית שמאפיינת את המכות האחרונות: שלוש המכות האחרונות קשורות בחושך: ארבה - "ויכס את עין הארץ ותחשך הארץ", חושך - המכה עצמה היא חושך, ומכת בכורות - התרחשה בלילה.
ארבל
אני רוצה להציע אפשרות מסוג שונה:
פרשת בא פותחת בהסבר כפול של תכלית המכות: 1. ללמד את פרעה לקח (זה ממשיך את הפרשה הקודמת). 2.לגרום לכך שסיפור יצאת מצריים יהווה סיפור מכונן לבני ישראל לדורות - כדי שאב יספר לבנו את כוחו של ה' במכות מצרים וכך יכירו בני ישראל לעולם באלהותו.: "ולמען תספר באזני בנך ובן בנך את אשר התעללתי במצרים ואת אתותי אשר שמתי בקרבו וידעתם כי אני ה'"(י,ג).
פרק יב, הדן בפסח מצרים ופסח דורות, שם מטרה זו בראש מעייניו, כשכל פרט ופרט מכוון אליה למעשה. והנה, אחרי מצוות פסח מצרים ישנו הציווי להמשיכו לדורות, כשניסוחו הוא: "ושמרתם את הדבר הזה לחק לך ולבניך עד-עולם (יב, כד) ובסיומה שוב נאמר: "והיה כי יאמרו אליכם בניכם...(יב,כו-כז)"
פרק יג מצווה שוב על מצוות הפסח לדורות וחוזר לנושא זה :" והגדת לבנך בעבור זה עשה ה' לי בצאתי ממצרים", ותולה בכך את מצוות תפילין: " והיה לך לאות על ידך..." (יג,ח-ט).
הפרשה מסיימת בפדיון בכורות שגם אחריה נאמר אותו דפוס: "והיה כי ישאלך בנך מחר לאמר מה זאת ואמרת אליו בחזק יד הוציאני ה' מארץ מצרים,,,ומסיים שוב באות התפילין (יג, יד-טז). כך שהמילים המנחות 'אות' ו'הגדה לבנים' פותחות את הפרשה מסיימות אותה ומצויות בליבתה. כך נראה שלפרשה יש נושא רעיוני מרכז שהוא המביא לפתיחתה במקום הנ"ל.
למה דווקא במכת הארבה מתחיל הכתוב בתכלית השנייה של המכות - זה כבר דיון יותר ארוך, שפתיחתו יכולה להיות בתשובה של ארבל.
בת חנה